Toiminta-aika - ruiskupuristusjakso

- 2022-09-01-

Toiminta-aika - ruiskupuristusjakso


Ruiskuvaluprosessin olosuhteet on selitetty Huanke Precisionin virallisella verkkosivustolla. Tänään Huanke Precision jatkaa puhumista toisesta tärkeästä ruiskuvaluosien laatuun vaikuttavasta tekijästä: toimintaajasta eli muovituotteiden muovaussyklistä.

Ruiskuvalujakso tarkoittaa aikaa, joka tarvitaan ruiskuvaluprosessin loppuun saattamiseen, joka sisältää koko ruiskuvaluprosessin ajan. Muovaussykli vaikuttaa suoraan tuotannon tehokkuuteen ja laitteiden käyttöasteeseen.



Koko muovausjaksossa ruiskutusaika ja jäähdytysaika ovat tärkeimpiä. Ne eivät ole vain muovausjakson pääkomponentti, vaan niillä on myös ratkaiseva vaikutus muoviosien laatuun. Ruiskuvaluajassa täyttöaika on kääntäen verrannollinen täyttönopeuteen ja täyttönopeus riippuu ruiskutusnopeudesta. Muoviosien laadun varmistamiseksi täyttönopeutta tulee ohjata oikein. Muoviosille, joilla on korkea sulaviskositeetti, korkea lasittumislämpötila ja nopea jäähdytysnopeus, lasikuituvahvisteisia muoviosia ja vähän vaahtoavia muoviosia tulisi käyttää nopeaa ruiskutusta tai korkeapaineruiskutusta.



Tuotannossa muotin täyttöaika ei yleensä ylitä 10 sekuntia. Paineen säilytysaika ruiskutusajassa muodostaa suuren osan koko ruiskutusajasta, joka on yleensä noin 20–120 sekuntia (paksuseinämäiset muoviosat voivat olla 5–10 minuuttia). Pitoajan pituus määräytyy muoviosien rakenteen koon, materiaalin lämpötilan, pääkanavan ja portin koon mukaan. Normaalien prosessiolosuhteiden ja pääkanavan ja portin kohtuullisen koon olosuhteissa paras paineenpitoaika on yleensä pienin aika muoviosien kutistumisen vaihteluvälillä.



Jäähtymisajan määräävät pääasiassa muovin seinämän paksuus, ruiskumuotin lämpötila, muovin lämpöominaisuudet ja kiteytysominaisuudet. Jäähdytysajan pituuden tulee olla sellainen, että muoviosat eivät aiheuta muodonmuutoksia muotista irrotettaessa. Jäähdytysaika on liian pitkä, ei vain pidennä muovausjaksoa, vähentää tuotannon tehokkuutta, vaan myös aiheuttaa joskus vaikean tilanteen monimutkaisten muoviosien irrotuksessa.