Pääasiassa huomioidaan NC-sorvaus- ja jyrsintäkoneen geometrinen kulma

- 2023-03-30-

Pääasiassa huomioidaan NC-sorvaus- ja jyrsintäkoneen geometrinen kulma

Sorvattaessa hoikkaa akselia, työkappaleen heikon jäykkyyden vuoksi sorvaustyökalun useilla muodoilla on ilmeinen vaikutus työkappaleen värähtelyyn. Seuraavat seikat huomioidaan pääasiassa CNC-sorvaus- ja jyrsintäkonetyökalun geometrisen kulman järkevässä valinnassa:

(1) Ohuen akselin huonosta jäykkyydestä johtuen sitä pienempi säteittäinen leikkausvoima tarvitaan pienentämään hoikan akselin taipumista. Sorvausjyrsintäkonetyökalun työkalun pääpoikkeutuskulma on tärkein säteittäiseen leikkausvoimaan vaikuttava tekijä, joten sorvaustyökalun pääpoikkeutuskulmaa tulisi suurentaa niin pitkälle kuin mahdollista vaikuttamatta työkalun lujuuteen. Sorvaustyökalun pääpoikkeutuskulma on K =80. -93.

(2) Leikkausvoiman ja leikkauslämmön vähentämiseksi tulee valita suurempi etukulma, y. On yhtä suuri kuin 15. Miinus 30.

(3) Kääntötyökalun etuosa tulee hioa R1 5 ~ mm:n lastunmurtouralla, jotta lastu puristuu ja katkeaa tasaisesti.

(4) Valitse positiivinen reunakulma, ^. On yhtä suuri kuin 3. Saa lastun virtaamaan käsiteltävälle pinnalle ja varmista, että lastujen rullausvaikutus on hyvä.

(5) Leikkuureunan pinnan karheus vaaditaan R. 0. 4 päistettä alapuolella, ja pidä aina terävänä.

(6) Säteittäisen leikkausvoiman vähentämiseksi sorvausjyrsintäkoneen tulisi valita pienempi kaaren säde (r. < 0,3 mm). Myös viisteen leveys tulee valita pieneksi ja viisteen leveys on 6, -=05, (, on syöttömäärä).